žali žali
Užsisakyk
Susisiek
Prisijunk

Daigintos spindulinės pupuolės

Vincas Benevičius, 2016-07-28

Spindulinės pupuolės priklauso ankštinių šeimai ir yra kultivuojamos Indijoje, Kinijoje ir pietryčių Azijoje. Šios pupuolės dažnai naudojamos tiek pikantiškuose, tiek ir saldžiuose patiekaluose.

Spindulinės pupuolės buvo domestikuotos Persijoje. Seniausios suanglėjusios spindulinės pupuolės yra aptiktos Indijoje, rytinėje Indų slėnio civilizacijos dalyje. Šių radinių amžius siekia ~4500 metų. Prieš maždaug 3500 metų rūšis jau buvo paplitusi po Indiją, o vėliau išplito ir į Kiniją bei pietryčių Aziją.

Spindulinės pupuolės gali būti sudaigintos ir vartojamos maistui termiškai neapdorotos. Sudygusios jos būna minkštos, šiek tiek salstelėjusios, primena žalius žirnelius nuo krūmo. Dėl savo nedidelio dydžio bei saldumo, daigintos spindulinės pupuolės mėgstamos vaikų.

100-e gramų daigintų spindulinių pupuolių yra apie 30 kcal., 3 g baltymų, 6 g angliavandenių bei 0,2 g riebalų. Daigintose spindulinėse pupuolėse yra vitaminų A, E, K ir C, didžioji dali B grupės vitaminų (B1, B2, B3, B5, B6, B9), taip pat mikroelementų kalio (K), kalcio (Ca), fosforo (P), magnio (Mg), geležies (Fe), cinko (Zn), vario (Cu), mangano (Mn) bei seleno (Sn).

Jose taip pat gausu enzimų (fermentų) – biologinių katalizatorių, padedančių organizmui įsisavinti kitas medžiagas inicijuojant arba pagreitinant organizme vykstančias chemines reakcijas.

Daigintos spindulinės pupuolės yra gana sočios, todėl puikiai tinka užkandžiams, ypač vakare, nes organizmas nakčia neapkraunamas sudėtingu virškinimo procesu.

Verta paminėti, jog spindulinėse pupuolėse, skirtingai nei įvairiose pupose, yra mažai oligosacharidų – cukraus, stipriai prisidedančio prie dujų kaupimosi žarnyne. Dėl šios priežasties spindulinės pupuolės ypač tinkamos vaikams bei žmonėms, turintiems jautrią virškinimo sistemą.

Susiję įrašai

Saulėgrąžų daigai

2016-08-23
http://www.zalizali.lt/files/fmc/df-images/saulegrazu-daigai-1-320x213-v1-bv.jpg

Mums įprastos saulėgrąžų sėklos, tinkamai sudaigintos, gali tapti bene geriausiu draugu Jūsų virtuvėje:) Jie ne tik skanūs, bet ir maistingi! Sutikite - geras skonis ir puiki maistinė vertė gana retas derinys!