žali žali
Užsisakyk
Susisiek
Prisijunk

Saulėgrąžų daigai

Vincas Benevičius, 2016-08-23

Saulėgrąža – astrinių (Asteraceae) šeimos augalų gentis, kuriai priklauso apie 70 skirtingų saulėgrąžų rūšių. Didžioji dalis yra kilusios iš Šiaurės Amerikos, ir vos trys rūšys – iš Pietų Amerikos. Bendruoju saulėgrąžos pavadinimu dažniausiai vadinama domestikuota paprastoji saulėgrąža Helianthus annuus, kuri yra įprasta mūsų soduose (ilgas kotas ir didelė geltona galva:) ).

Saulėgrąžų daigai – iš saulėgrąžų sėklų išaugintos nesubrendusios saulėgrąžos, kurias sudaro tik skilčialapiai (pirmoji pora lapų). Priklausomai nuo saulėgrąžų sėklų rūšies, daigai gali būti 6 – 15 cm aukščio, o lapeliai – iki 2 cm ilgio.

Saulėgrąžų daigai dažnai naudojami maistui – salotoms bei garnyrams gaminti, įvairiems kokteiliams plakti, ar kaip dekoracinis ir prieskoninis patiekalų priedas. Šie daigai, jei sudaiginti tinkamai, pasižymi ryškiu skoniu, yra traškūs ir sultingi. Būtent dėl šių savybių jie yra mėgstamas svečias mėgėjų ir profesionalų virtuvėje.

Saulėgrąžų daigai yra vienas tų retesnių atvejų, kai geras skonis dera su puikia maistine verte. Saulėgrąžų daiguose yra per 80 % vandens, todėl 100 g. tėra apie 70 kcal, ir vos 6 g augalinių riebalų (kurie taip pat reikalingi žmogui ir lyginant su gyvuliniais turi sudaryti didesnę dalį dienos riebalų kiekio). Saulėgrąžų daiguose taip pat yra apie 2,5 g baltymų bei panašiai angliavandenių. Įdomus faktas yra tas, kad jei vertiname tik sausąją saulėgrąžų daigų masę, baltymų kiekis sudaro 20-30 % (!), kas yra tikrai įspūdinga!

Nors internete gausu teiginių apie saulėgrąžų daigų vitaminų ir mikroelementų turinį, tikslios kiekybinės informacijos apie tai praktiškai nėra. Taip tikriausiai yra todėl, kad saulėgrąžų daigai yra sąlyginai naujas maisto produktas, todėl įprastų maistinių tyrimų rezultatų oficialiuose šaltiniuose tiesiog nėra.

Pasitelkiant netiesioginius būdus visgi galima pagrįstai teigti, jog saulėgrąžų daiguose yra vitaminų C, E, B1, B2, B3, B5, B6, bei B9, mikroelementų kalio, fosforo, magnio, geležies, cinko, vario, mangano, seleno ir natrio. Juose taip pat gausu chlorofilo, darančio itin teigiamą poveikį žmogaus organizmui (stiprina imuninę sistemą, gerina kraują, yra puikus antioksidantas).

Internete bei literatūroje dažnai teigiama, jog saulėgrąžų daiguose yra vitamino D bei jodo, tačiau mums per savo veiklos metus nepavyko rasti patikimo šaltinio šiems teiginiams patvirtinti, todėl juos vertiname gana skeptiškai.

Detalesnę infromaciją apie saulėgrąžų daigų maistinę vertę galite rasti šiame straipsnyje.

Susiję įrašai

Daigintos spindulinės pupuolės

2016-07-28
http://www.zalizali.lt/files/fmc/df-images/daigintos-spindulines-pupuoles-1-320x213.jpg
Šios „saldžiosios pupytės“ patiks Jums ir Jūsų mažiesiems! Jos puikiai tinka kaip sotus užkandis, nepučia vidurių ir labai gardžios.