žali žali
Užsisakyk
Susisiek
Prisijunk

Saulėgrąžų daigų maistinė vertė

Vincas Benevičius, 2017-01-24

Žemiau pateikiama saulėgrąžų daigų maistinė vertė:

Vienetai Kiekis
Energetinė vertė kcal 67
Baltymai g 2,4
Angliavandeniai g 2,3
Riebalai g 5,9

Vitaminai, esantys saulėgrąžų daiguose:

Vienetai Kiekis % RPN
Vitaminas E mg 4,01 33,4
Vitaminas C mg 0,2 0,3
Tiaminas (B1) mg 0,169 15,4
Riboflavinas (B2) mg 0,04 2,9
Niacinas (B3) mg 0,95 5,9
Vitaminas B6 mg 0,153 10,9
Folio rūgštis (B9) ug 26 13,0
Pantoteno rūgštis (B5) mg 0,129 2,2

Mikroelementai, esantys saulėgrąžų daiguose:

Vienetai Kiekis % RPN
Kalis (K) mg 74 3,7
Kalcis (Ca) mg 9 1,1
Fosforas (P) mg 75 10,7
Magnis (Mg) mg 37 9,9
Geležis (Fe) mg 0,6 4,3
Cinkas (Zn) mg 0,57 5,7
Varis (Cu) mg 0,205 20,5
Manganas (Mn) mg 0,222 11,1
Selenas (Se) ug 6 10,9

Pateikta informacija nėra mūsų atliktų tyrimų rezultatai, todėl už visiškai gryną pinigą to imti nereikėtų. Šie skaičiai gauti naudojantis USDA duomenimis bei žemiau pateiktomis prielaidomis.

Straipsnyje How Much Does A Sunflower Seed Weigh? nagrinėjamas saulėgrąžų sėklų svoris. Šio straipsnio išvadose, vadovaujantis sukurtu modeliu, įvertinama, jog 180 mg sveriančioje sėkloje yra 81,8 mg branduolys. Branduolys santykinai sudaro 45,5 % visos sėklos masės.

Vertindami saulėgrąžų daigų maistinę vertę, vadovaujamės sėklų maistine verte. Iš mūsų praktikos žinoma, jog 100 g saulėgrąžų sėklų duoda apie 400 g saulėgrąžų daigų derliaus. Kitaip tariant, 45,5 g. branduolių duoda apie 400 g. saulėgrąžų daigų derliaus. Tokiu būdu vertindami 100 g. saulėgrąžų daigų maistinę vertę, prilyginame ją 45,5 / 4 = 11,4 g saulėgrąžų branduolių maistinei vertei (mikroelementai ir vitaminai).

Tiesa, mokslinė literatūra teigia, jog aktyvuota (dygstanti) sėkla turi nuo kelių iki keliolikos kartų daugiau naudingų medžiagų nei neaktyvuota sėkla, tačiau tuo nespekuliuosime, nes tikslios informacijos apie saulėgrąžų daigus nėra.

Susiję įrašai

Žirnių daigų maistinė vertė

2017-01-25
http://www.zalizali.lt/files/fmc/og-images/maisto-piramide-1-600x315.jpg
Žirnių daigai yra puikus vitaminų A, C, E ir K šaltinis, juose gausu mangano (Mn) ir kalio (K).